Πλαίσιο αρχών για την Οικονομία

Πήγαινε κάτω

Πλαίσιο αρχών για την Οικονομία

Δημοσίευση από Admin Την / Το Κυρ Μαρ 23, 2014 10:53 pm

Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι πρωτίστως έλλειμμα παραγωγής πλούτου. Το παραγωγικό κομμάτι της οικονομίας μας έχει συρρικνωθεί. Προτεραιότητά μας είναι να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που παράγουν πλούτο στη χώρα. Αυτό θα γίνει εφικτό μόνο μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας, την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση των εξαγωγών.

Η ανεργία μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο με την δημιουργία θέσεων εργασίας σε τομείς που παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα και ανταγωνιστικά αγαθά και υπηρεσίες. Η διαδικασία αυτή είναι μακροχρόνια και αργή.  Το άνοιγμα της οικονομίας μας στις δυνάμεις της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας και του υγιούς ανταγωνισμού θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της ανεργίας.

Η λύση δεν ανήκει μόνο στις αγορές. Χωρίς επαρκή ρύθμιση οι αγορές αναπαράγουν τις υπάρχουσες ανισότητες και αδικίες. Το κράτος μπορεί και πρέπει να συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας διασφαλίζοντας  ίσες ευκαιρίες σε όλους, διευκολύνοντας την επιχειρηματικότητα, βάζοντας προτεραιότητες για την Ελληνική οικονομία, διευρύνοντας την παραγωγική βάση σε νέους οικονομικούς κλάδους, υποστηρίζοντας με φορολογικά κίνητρα τις όποιες νέες προσπάθειες και υλοποιώντας ακόμα και στοχευμένες εκστρατείες διεθνούς προβολής. Το ελληνικό κράτος μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη όταν οι λειτουργοί του υπηρετούν ανιδιοτελώς το εθνικό συμφέρον και όταν οι θεσμοί της δικαιοσύνης και της δημόσιας διοίκησης είναι αξιόπιστοι και  αντιμετωπίζουν με ισοτιμία  όλους τους πολίτες.

Η χώρα μας πρέπει να ενισχύσει κλάδους όπως η αγροτική οικονομία,  ο τουρισμός και ο πολιτισμός και όπου αλλού έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα. Η χώρα μας μπορεί και πρέπει να γίνει  πόλος έλξης για καινοτόμους επιχειρηματίες και επιστήμονες από όλη την Ευρώπη και τον κόσμο και να γίνει χώρος δουλειάς και ψυχαγωγίας διεθνούς επιπέδου, αρκεί να δημιουργήσουμε φιλόξενες και ευνοϊκές συνθήκες.

Το σύστημα εξουσίας στην Ελλάδα, δυστυχώς, θεωρεί ότι δεν έχει συμφέρον στην εξωστρεφή παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Ο ιδιόμορφος κρατικοδίαιτος καπιταλισμός μας επιδιώκει να συντηρεί τα προνόμια των δικών του ομάδων και μονοπωλίων,  υποστηρίζοντας εσωστρεφείς επιχειρήσεις και βάζοντας φραγμούς σε κάθε σοβαρή προσπάθεια εξωστρεφούς παραγωγής. Τα πελατειακά κόμματα χρειάζονται εξαρτημένες επιχειρήσεις και όχι εξωστρεφείς ανταγωνιστικές και ανεξάρτητες επιχειρήσεις.

Όσο όμως επικρατεί η πολιτική των πελατειακών σχέσεων και των ποικιλώνυμων συντεχνιακών διευθετήσεων,  οι πολλοί θα πληρώνουν για τους λίγους,  θα καθυστερεί η φορολογική μεταρρύθμιση, θα  συνεχίζει να είναι ελλιπής η κοινωνική προστασία των αδυνάτων,  θα συνεχίζει να μεγαλώνει η ανεργία και η αδήλωτη εργασία. Στο κλίμα αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν επενδύσεις και να προοδεύσει η χώρα. Εμείς θέλουμε μια οικονομία της γνώσης, όχι μια οικονομία των γνωριμιών.

Θέτουμε τρεις προτεραιότητες, τρεις στρατηγικές που θα προωθήσουν μια ισχυρή οικονομία με κοινωνική δικαιοσύνη:

Ευνομούμενη Αγορά: υποστηρίζουμε την κατάργηση όλων των νομοθετημένων εμποδίων εισόδου σε ολιγοπωλιακές αγορές, την κατάργηση φορολογικών αντικινήτρων και την απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων. Θα ενισχύσουμε με πόρους και ελεγκτικές αρμοδιότητες την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.
Φορολογική Μεταρρύθμιση: Η φορολογική δικαιοσύνη είναι για μας βασική προτεραιότητα. Δεν θα γίνουμε αλληλέγγυα κοινωνία όσο συνεχίζεται η οποιαδήποτε ανοχή στην φοροδιαφυγή ή προστατεύονται προνομιούχες ομάδες με αμνηστίες και ειδικές ρυθμίσεις. Θα προτείνουμε την ριζική απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, τον εξορθολογισμό των φορολογικών συντελεστών με την διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Αναγκαίος όρος είναι η ριζική αναδιάρθρωση  του εισπρακτικού μηχανισμού με τρόπο που να καταπολεμά την διαφθορά και να υπηρετεί τα συμφέροντα όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις.
Εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος: Προϋπόθεση για μια ισχυρή οικονομία είναι ένα υγιές τραπεζικό σύστημα. Οι σημερινές δυσλειτουργίες του τραπεζικού συστήματος μέσα στο ευρώ είναι σοβαρός παράγοντας που επιτείνει την ύφεση. Η Ελλάδα χρειάζεται επιτέλους τράπεζες με κεφαλαιακή επάρκεια, ανεξάρτητες από κομματικές εξαρτήσεις, πελατειακές ή άλλες αδιαφανείς σχέσεις με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η εποπτεία των τραπεζών πρέπει να γίνεται με διαφάνεια αλλά και σεβασμό στην αρχή της αποφυγής σύγκρουσης συμφερόντων.  Η πορεία προς την τραπεζική ένωση στην Ευρώπη είναι μεγάλη ευκαιρία για την ανανέωση του κλάδου.

Admin
Admin
Admin

Posts : 70
Βαθμολογήστε μας : 3
Join date : 12/03/2014

http://democracy.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης