Δημόσια Διοίκηση

Πήγαινε κάτω

Δημόσια Διοίκηση

Δημοσίευση από Admin Την / Το Κυρ Μαρ 23, 2014 11:01 pm

Το Νέο Κόμμα θα πολεμήσει το πελατειακό και κομματικό κράτος, που είναι η κύρια αιτία των πολλαπλών αποτυχιών της ελληνικής πολιτείας. Όραμά μας δεν είναι άλλο από το αυτονόητο για μια χώρα της Ευρώπης: η σύγχρονη, ισχυρή και επαγγελματική Διοίκηση.

Πιστεύουμε ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες θα κερδίσουν από την αναμόρφωση της Δημόσιας Διοίκησης και την έμφαση στην αξιοκρατία, τον επαγγελματισμό και την επίτευξη μετρήσιμων αποτελεσμάτων. Όλοι οι Έλληνες θα ωφεληθούν από την δημιουργία ενός κεντρικού κράτους με επιτελικό χαρακτήρα, φιλικό στον πολίτη, ευέλικτο και ικανό να σχεδιάζει και να εφαρμόζει δημόσιες πολιτικές με συνέχεια και συνέπεια, με διαφάνεια και δημοκρατική νομιμοποίηση. Ένα κράτος που δεν είναι δέσμιο των συντεχνιών, που διαχειρίζεται το χρήμα των φορολογουμένων με απόλυτη διαφάνεια και αυστηρά κριτήρια αποτελεσματικότητας, αποδοτικότητας και οικονομίας, εξασφαλίζοντας εξίσου σε όλους την παροχή των δημόσιων αγαθών και τις υπηρεσίες του. Θέλουμε δημόσιους υπαλλήλους που να είναι περήφανοι για την ιδιότητά τους.

Πιστεύουμε στην τοπική αυτοδιοίκηση και την επικουρικότητα του κεντρικού κράτους.

Επικουρικότητα: Τα δημόσια αγαθά οφείλουν να είναι ευθύνη του κεντρικού κράτους σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας μόνον όταν οι τοπικές κοινωνίες και οι περιφέρειες αδυνατούν να τα παρέχουν πιο αποτελεσματικά, ώστε τα βάρη και τα οφέλη της κοινής ζωής να μοιράζονται δίκαια, χωρίς σπατάλες και με διαφάνεια.

Το Κράτος χρειάζεται βαθιές αλλαγές: Θα εργαστούμε για νέα οργανογράμματα με επανακαθορισμό αρμοδιοτήτων, εκ νέου καταμερισμό τους στα διαφορετικά επίπεδα Διοίκησης και κατάλληλη στελέχωση. Το κράτος επιβαρύνει τους πολίτες με γραφειοκρατικά βάρη τουλάχιστον 14 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Πρέπει πλέον να κάνει λιγότερα και να τα κάνει καλά, έχοντας πάντα στο επίκεντρο της δράσης του τον πολίτη και την αποτελεσματική παροχή δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών.

Ανεξάρτητη, επαγγελματική Διοίκηση: Γνωρίζουμε ότι η δημόσια διοίκηση είναι οι άνθρωποι που την αποτελούν, ιδίως εκείνοι που την κατευθύνουν. Θα στηρίξουμε έμπρακτα και ειλικρινά τον επαγγελματισμό και την αξιοκρατία, εξαλείφοντας τον κομματισμό στην δημόσια διοίκηση. Απαιτείται άμεσα εκσυγχρονισμός της διοίκησης, του ανθρώπινου δυναμικού του Κράτους. Θα εγκαθιδρύσουμε τον θεσμό των μόνιμων Γενικών Γραμματέων, με πενταετή θητεία, καθώς και τη μείωση του αριθμού και του ρόλου των ειδικών συμβούλων. Θα καθιερώσουμε και θα εφαρμόσουμε αντικειμενικό και αξιοκρατικό σύστημα για την επιλογή προϊσταμένων, που θα σέβεται πρωτίστως τα ίδια τα στελέχη του Κράτους, με γραπτή εξέταση για όλα τα επίπεδα ευθύνης. Θα βάλουμε τέλος στην αναρχία καθιερώνοντας νέο και ενιαίο σύστημα αμοιβών και παρακίνησης στη Διοίκηση, χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους.
Ισχυρός Συντονισμός: Θα ιδρύσουμε Κεντρικό Όργανο Κυβερνητικού Συντονισμού ως Υπουργείο Επικρατείας που θα στελεχώνεται από δημοσίους υπαλλήλους ειδικής εκπαίδευσης και προσόντων. Έργο του θα είναι ο συντονισμός των πόρων και των δράσεων, ιδίως των μεταρρυθμίσεων, σε όλα τα άλλα Υπουργεία και υπηρεσίες. Θα δημιουργήσουμε με αξιοκρατικά κριτήρια συνεκτικό επιτελικό σώμα δημόσιας διοίκησης, όπου θα συγκεντρώσουμε τα καλύτερα στελέχη της και θα τα θέσουμε στη διάθεση της δημόσιας υπηρεσίας με τακτική, οργανωμένη κινητικότητα.
Αποτελεσματική Διοίκηση: Θα ιδρύσουμε Ομάδες Στρατηγικού Σχεδιασμού και Αλλαγής στα Γραφεία των Υπουργών με πενταετή θητεία από μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους. Μεταβαίνουμε πλέον σε προϋπολογισμό δραστηριοτήτων, σε συνδυασμό με διπλογραφικό σύστημα και συμβόλαια απόδοσης μεταξύ φορέων και Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, εφαρμόζοντας Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα για τον Δημόσιο Τομέα. Θα ενοποιήσουμε και ενισχύσουμε τα διάφορα ελεγκτικά σώματα του κράτους και θα ενισχύσουμε με πόρους και αρμοδιότητες το γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
Διαφάνεια στην κρατική λειτουργία: Θα βάλουμε τέλος στην αυθαιρεσία προσωπικών αυτοσχεδιασμών του κάθε επικεφαλής δημόσιου φορέα. Όλοι οι φορείς θα λειτουργούν και θα χρηματοδοτούνται με βάση τους στόχους και την αποτελεσματικότητά τους. Θα δημοσιεύουν υποχρεωτικά τον προγραμματισμό τους και τα σχέδια δράσης, τα οποία, αν τα μεταβάλλουν, θα το κάνουν με διαφανή διαδικασία και θα τα αιτιολογούν στη βάση εμπειρικών δεδομένων.
Ισχυρή Αυτοδιοίκηση: Θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις των σχεδίων «Καποδίστρια» και «Καλλικράτη» με ακόμα λιγότερους αλλά ισχυρότερους μητροπολιτικούς Δήμους. Η τοπική αυτοδιοίκηση θα αναλαμβάνει κρατικές εξουσίες και τους ανάλογους πόρους σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας αλλά και την αποτελεσματικότητα των Δήμων και βάσει σχεδίων δράσης. Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να αναλάβει ευθύνες για την παιδεία, υγεία και μέρος της κοινωνικής πολιτικής. Θέλουμε περισσότερη αυτοδιοίκηση, με πιο ενεργό ρόλο στην οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική των τοπικών κοινωνιών αλλά και ισχυρότερη εποπτεία και λογοδοσία για να καταπολεμηθεί η διαφθορά. Θα επιδιώξουμε με κάθε τρόπο την οργανωμένη συμμετοχή των πολιτών στον σχεδιασμό και στην παρακολούθηση της υλοποίησης του προγραμματισμού σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κάτι που θα ενισχύσει την υπόθεση της λογοδοσίας και της διαφάνειας αλλά, κυρίως, και την τοπική δημοκρατία.

Admin
Admin
Admin

Posts : 70
Βαθμολογήστε μας : 3
Join date : 12/03/2014

http://democracy.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης