Πλαίσιο αρχών για την Παιδεία

Πήγαινε κάτω

Πλαίσιο αρχών για την Παιδεία

Δημοσίευση από Admin Την / Το Κυρ Μαρ 23, 2014 11:03 pm

Η παιδεία μας είναι ο καθρέφτης της αποτυχίας μας. Οι μετρήσιμοι διεθνείς δείκτες δείχνουν ότι η δευτεροβάθμια παιδεία μας είναι η χειρότερη στην Ευρώπη. Οι εκπαιδευτικοί μας έχουν τους χαμηλότερους μισθούς αλλά και διδάσκουν τις λιγότερες ώρες τον χρόνο. Η εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες και η διείσδυση της ευρυζωνικότητας στα νοικοκυριά είναι μικρή. Τα ιδιωτικά φροντιστήρια καθιστούν άνευ σημασίας την υπόσχεση για δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας θα έλθει πραγματικά όταν η παιδεία επιτρέψει στις νεώτερες γενιές, αλλά και όσους άλλους θέλουν, να ανοίξουν τους ορίζοντές τους σε κάθε πεδίο μάθησης, να μάθουν καλύτερα τον εαυτό τους και τι πραγματικά θα ήθελαν να κάνουν, να ασχοληθούν με την έρευνα, να μην διστάσουν να εκτεθούν στην διεθνή οικονομία, να ριψοκινδυνεύσουν την δημιουργία νέων προϊόντων και τεχνολογιών, καθώς και να μάθουν να εργάζονται συλλογικά σε ολοένα και πιο μεγάλες οικονομικές μονάδες.

Για να γίνει αυτό όμως πρέπει, καταρχήν, η δευτεροβάθμια παιδεία μας να αποβάλει την ντροπή της αποστήθισης, να απαλλαγεί από την ιδιωτική παραπαιδεία και να αποκαταστήσει τον αυτοσεβασμό του κάθε μαθητή μέσα στο σχολείο. Πρέπει, επίσης, να κάνει καθημερινή εμπειρία την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και του ορθού λόγου, την αμφισβήτηση των κοινών τόπων αλλά και την χρήση νέων τεχνολογιών.

Ποιοτικά Σχολεία: Θα προτείνουμε πολύ μεγαλύτερη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια στα σχολεία υπό την χαλαρή εποπτεία του υπουργείου παιδείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης και την ενεργό συμμετοχή των γονέων και της τοπικής κοινωνίας. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού πρέπει να αναβαθμιστεί. Θα προχωρήσουμε στην ίδρυση και άλλων πρότυπων δημοσίων σχολείων, πέραν των σήμερα υπαρχόντων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ώστε προικισμένα παιδιά στις πρωτεύουσες των περιφερειών όλης της χώρας να εισάγονται με γραπτές εξετάσεις σε νέα πρότυπα σχολεία. Θα δώσουμε κίνητρα αποδοτικότητας στους εκπαιδευτικούς με μετρήσιμους στόχους ανά σχολείο. Θα εισάγουμε το θεσμό της διδακτικής επάρκειας των εκπαιδευτικών μέσω της θέσπισης ειδικής κατάρτισης και επιμόρφωσης.
Κριτική Σκέψη: Θα επιδιώξουμε την εξάλειψη της αποστήθισης στις εξετάσεις και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης. Θα προτείνουμε ένα σύστημα ποικιλόμορφης αξιολόγησης μαθητών – αλλά και διδασκόντων.
Ολοήμερο Σχολείο: Θα οργανώσουμε την επέκταση του σχολικού ωραρίου τουλάχιστον έως τις 3μμ, με πρόνοια γεύματος για τα παιδιά και απογευματινή διδασκαλία. Το μέτρο αυτό θα βελτιώσει το σχολείο, θα δώσει ίσες ευκαιρίες στα παιδιά που δεν θα χρειάζονται πλέον τα φροντιστήρια αλλά θα διευκολύνει και τους ίδιους τους γονείς στην επαγγελματική τους απασχόληση. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί που κάνουν φιλότιμα και δημιουργικά την δουλειά τους θα αναδειχθούν σε πρωταγωνιστές του δημόσιου σχολείου. Οι ανάδειξη των στελεχών τις εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες της θα γίνεται με βάση τις επιδόσεις τους στην τάξη και όχι με βάση τις διασυνδέσεις με το συντεχνιακό κομματικό κατεστημένο.
Εξωστρεφή Πανεπιστήμια: Τα πανεπιστήμιά μας και τα ερευνητικά κέντρα πρέπει να αυτονομηθούν από το υπουργείο παιδείας και να μετατραπούν σε μη-κερδοσκοπικά Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου με πραγματική διοικητική και οικονομική ανεξαρτησία και διεθνώς ανταγωνιστική λειτουργία. Η χρηματοδότησή τους θα πρέπει να εξαρτάται από την ποιότητα της διδασκαλίας και της έρευνάς τους, σύμφωνα με διεθνή πρότυπα. Όσα ιδρύματα το θέλουν, θα πρέπει να μπορούν να διδάσκουν και στην αγγλική γλώσσα ώστε να προσελκύσουν φοιτητές από τις γειτονικές χώρες αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Θα πρέπει να καταργηθεί το άρθρο 16 και να επιτραπεί η λειτουργία μη κερδοσκοπικών μη κρατικών πανεπιστημίων, που θα υπόκεινται στην ίδια αξιολόγηση με τα δημόσια. Η πρόσβαση στην παιδεία για όλους πρέπει να προστατευθεί περαιτέρω με τη θεσμοθέτηση υποτροφιών για όσους τις έχουν ανάγκη.

Admin
Admin
Admin

Posts : 70
Βαθμολογήστε μας : 3
Join date : 12/03/2014

http://democracy.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης