Νέος Κώδικας Εμπιστοσύνης

Πήγαινε κάτω

Νέος Κώδικας Εμπιστοσύνης

Δημοσίευση από Admin Την / Το Κυρ Μαρ 23, 2014 11:19 pm

Το πρώτο βήμα για το Νέο Κόμμα είναι η εγκατάλειψη των πρακτικών του αρχηγικού πελατειακού κόμματος, αυτές που βλέπουμε καθημερινά στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, με τους διορισμούς κομματικών στελεχών σε κάθε θέση ευθύνης, την οικογενειοκρατία, την εύνοια σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες, την έλλειψη διαφάνειας και λογοδοσίας.

Τα παλιά κόμματα παραμένουν αρχηγικοί μηχανισμοί με συνωμοτική λογική, μηδαμινή επεξεργασία πολιτικών θέσεων και ελάχιστη επαφή με τα νέα ρεύματα πολιτικής σκέψης της Ευρώπης.

Τα μέλη του νέου κόμματος έχουν κτίσει έναν νέο κώδικα εμπιστοσύνης μεταξύ τους. Το κόμμα έχει ηγεσία αλλά δεν είναι αρχηγικό. Έχει επαρκή αντίβαρα και εσωτερικές διαδικασίες διαβούλευσης και λογοδοσίας και ακριβώς από το σεβασμό προς αυτές απορρέει η εμπιστοσύνη. Το κόμμα δεν ταυτίζεται με την ηγεσία του.

Το στήσιμο, όμως, ενός υγιούς οργανισμού παίρνει χρόνο. Το Νέο Κόμμα που με εντελώς νέες και διαφανείς διαδικασίες ιδρύουμε, συνεχώς θα βελτιώνεται ώστε να οργανώνει τους δημιουργικούς Έλληνες στη βάση δημοκρατικών κανόνων.

Σε ποιους κανόνες θα βασιστεί η εμπιστοσύνη;

Υιοθετούμε ως καταστατικές μας αρχές την ανιδιοτέλεια, την ακεραιότητα και την λογοδοσία. Η τήρησή τους θα καταπολεμήσει τα φαινόμενα ευνοιοκρατίας και οικογενειοκρατίας και θα διαλύσει κάθε υποψία ανάρμοστης σχέσης με επιχειρηματικά συμφέροντα, υποψίες που κατέστρεψαν την αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος

Ανιδιοτέλεια: Όσοι κατέχουν ή αναζητούν δημόσια αξιώματα οφείλουν να πράττουν και να ενεργούν με αποκλειστικό κίνητρο και στόχο το δημόσιο συμφέρον.
Η αρχή της ανιδιοτέλειας απαγορεύει, μεταξύ άλλων, υπουργούς να διορίζουν οικογενειακά τους πρόσωπα ως ειδικούς συμβούλους τους. Ο κανόνας της ανιδιοτέλειας το αποκλείει ακόμα και αν τα πρόσωπα αυτά έχουν τα τυπικά προσόντα.

Ακεραιότητα: Όσοι κατέχουν ή αναζητούν δημόσια αξιώματα οφείλουν να μην αναλαμβάνουν οικονομικές ή άλλες υποχρεώσεις προς τρίτα πρόσωπα που δημιουργούν την εντύπωση επιρροής στην άσκηση των καθηκόντων του.
Η αρχή της ακεραιότητας απαιτεί για παράδειγμα να μην δέχονται πολιτικά πρόσωπα διευκολύνσεις από εταιρείες και επιχειρηματίες, ιδιαίτερα από εκείνους που συμμετέχουν τακτικά σε κρατικούς διαγωνισμούς. Οι ανάρμοστες ή αδιαφανείς σχέσεις είναι απαράδεκτες για δημόσιους λειτουργούς.

Λογοδοσία: Όλοι οι κάτοχοι δημοσίων ή κομματικών αξιωμάτων οφείλουν να λογοδοτούν για τις αποφάσεις και πράξεις τους, να υποβάλλονται πρόθυμα σε οποιοδήποτε έλεγχο αρμόζει στο αξίωμά τους και να αποδέχονται την διαφάνεια ως προς τα οικονομικά τους στοιχεία.
Η αρχή της λογοδοσίας απαιτεί υποχρεωτικούς και ανεξάρτητους ελέγχους στα δημόσια πρόσωπα και στα κόμματα και μετά το πέρας της υπηρεσίας τους προς τα κοινά. Κρατική χρηματοδότηση θα λαμβάνουν μόνο τα κόμματα που δέχονται τον ανεξάρτητο έλεγχο των οικονομικών τους.

Admin
Admin
Admin

Posts : 70
Βαθμολογήστε μας : 3
Join date : 12/03/2014

http://democracy.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης