Κοινωνία Δικαιοσύνης

Πήγαινε κάτω

Κοινωνία Δικαιοσύνης

Δημοσίευση από Admin Την / Το Κυρ Μαρ 23, 2014 11:20 pm

Οι πρακτικές των πελατειακών κομμάτων έχουν δημιουργήσει τις τελευταίες δεκαετίες σύνθετα και πολύπλοκα προβλήματα. Δεν είναι όμως ανεπίλυτα. Μπορούν να λυθούν, αν μάθουμε από τα παραδείγματα της ιστορίας μας και από αυτά των συγγενών με εμάς ευρωπαϊκών χωρών, που αντιμετώπισαν και αυτές παρόμοιες προκλήσεις και βρήκαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο λύσεις που κατέστησαν τις κοινωνίες τους δικαιότερες. Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, που συνδυάζει δυναμική οικονομία με κοινωνική δικαιοσύνη.

Η μεταρρύθμιση της χώρας για να πετύχει πρέπει να είναι συνολική, να αγκαλιάζει όλες τις γενιές, να στοχεύει στην κοινωνική δικαιοσύνη, να βασίζεται στη συναίνεση και, εν τέλει, στη δημοκρατική νομιμοποίηση.

Χρειαζόμαστε σήμερα μια κοινωνία δικαιοσύνης.

Η Ελλάδα των τελευταίων ετών είναι μια κοινωνία απληστίας όπου επαγγελματικές ομάδες, επιχειρήσεις, και άτομα μάχονται ο ένας τον άλλον χωρίς κανόνες και χωρίς σεβασμό. Ο καθένας κοιτάει αποκλειστικά το ιδιωτικό του συμφέρον για πόρους, αξιώματα και επιρροή, χωρίς να νοιάζεται για τα καθήκοντα έναντι των άλλων και του κοινωνικού συνόλου. Την αίσθηση αυτή εντείνει η ανικανότητα του κράτους να θεσπίσει και να επιβάλει κοινούς κανόνες για όλους.

Για να βγούμε από την κρίση πρέπει όμως να γίνουμε μια δίκαιη κοινωνία. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι έχουμε ευθύνη για τα βάρη που αναλογούν στον καθένα από εμάς. Τα πελατειακά κόμματα δεν μπορούν όμως να μιλήσουν για δικαιοσύνη, αφού ήταν και είναι πρωταγωνιστές στη διαφθορά, το ρουσφέτι, την ατιμωρησία και την ευνοιοκρατία.

Το λεγόμενο πολιτικό κόστος, για το οποίο συχνά μιλούν τα πελατειακά κόμματα, εκφράζει ακριβώς το πόσο χρειάζονται την στήριξη συγκεκριμένων προνομιούχων ομάδων ή διαπλεκόμενων ολιγοπωλίων. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που όλες οι προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις καταδικάστηκαν σε αποτυχία, καθώς κάθε κυβερνητική απόπειρα για μεταρρυθμίσεις κλυδωνιζόταν μπροστά στις λυσσαλέες αντιδράσεις οργανωμένων συμφερόντων. Οι αντιδράσεις όμως μπορούν να καμφθούν όταν οι πραγματικές διανεμητικές τους συνέπειες γίνουν γνωστές στο εκλογικό σώμα και όταν η αίσθηση της δικαιοσύνης κερδίσει την συναίνεση των πολλών. Οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται νέες κοινωνικές συμμαχίες από κοινωνικές ομάδες που μέχρι τώρα δεν συμμετείχαν ενεργά στην πολιτική ζωή.

Η μεταρρύθμιση πρέπει να πείσει ότι μακροπρόθεσμα όλοι θα ωφεληθούμε από την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, το άνοιγμα της οικονομίας και κοινωνίας μας. Η μεταρρύθμιση της χώρας θα πετύχει μόνο όταν πείσει ότι δίνει ίσες ευκαιρίες και προοπτική για όλους.

Το Νέο Κόμμα προτείνει ένα συγκεκριμένο, ρεαλιστικό πρόγραμμα για την ανοικτή και κοινωνικά δίκαιη Ελλάδα, που θα προσφέρει την διαβεβαίωση σε όλους ότι η μεταρρύθμιση δεν θα μείνει μισή, ότι οι θυσίες όλων θα πιάσουν τόπο και ότι η νέα μοιρασιά των κοινωνικών ευκαιριών και αγαθών θα είναι δίκαιη. Αυτός είναι ο σκοπός του Νέου Κόμματος.

Η νέα μοιρασιά μεταξύ μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, μεταξύ των γενεών, μεταξύ ανδρών και γυναικών, μεταξύ εργαζόμενων, ανέργων και συνταξιούχων, πρέπει να είναι το κύριο ζητούμενο της νέας Ελλάδας, και πρέπει να εξασφαλίζει καταρχήν ελπίδα, ευκαιρίες και ασφάλεια για όλους, είτε ζούμε στιγμές κρίσης, είτε στιγμές επιτυχίας.

Admin
Admin
Admin

Posts : 70
Βαθμολογήστε μας : 3
Join date : 12/03/2014

http://democracy.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης