Κοινωνική Δικαιοσύνη

Πήγαινε κάτω

Κοινωνική Δικαιοσύνη

Δημοσίευση από Admin Την / Το Κυρ Μαρ 23, 2014 10:55 pm

Η οικονομική ανάπτυξη δεν πρέπει να γίνει με τρόπο που θα αναπαράγει τις εγκατεστημένες κοινωνικές αδικίες. Η διαφορά μας με τα πελατειακά κόμματα βρίσκεται στο ότι έχουμε το θάρρος να μιλήσουμε για τις αδικίες αυτές, να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των χαμένων της κρίσης και να διεκδικήσουμε μια νέα και δίκαιη μοιρασιά για όλους.

Η ανεργία είναι η χειρότερη συνέπεια της κρίσης, ιδίως για τις οικογένειες που δεν έχουν κανένα εισόδημα. Η στήριξή τους είναι αναγκαίο συστατικό κάθε ευνομούμενης ευρωπαϊκής κοινωνίας. Και όμως, ακόμα και σε αυτό απέτυχαν τα πελατειακά κόμματα. Η στήριξη των ανέργων στη χώρα μας παραμένει σχεδόν ανύπαρκτη. Ακόμα και οι ΗΠΑ, που δεν φημίζονται για το γενναιόδωρο κοινωνικό κράτος τους, παρέχουν πιο γενναιόδωρο επίδομα ανεργίας και μάλιστα για δύο χρόνια και όχι για ένα όπως η Ελλάδα. Η ανισότητα στην Ελλάδα ήταν από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη προτού ξεκινήσει η κρίση. Με την οικονομική καθίζηση και με ευθύνη της κυβέρνησης, η κοινωνική προστασία των αδυνάτων δεν έγινε προτεραιότητα, ήταν και παραμένει άδικη και ελλιπής. Δύο από τις βασικές αρχές του Νέου Κόμματος είναι η ισότητα και η αλληλεγγύη.

Ισότητα. Σεβόμαστε και προωθούμε την προστασία της ισότητας, καλλιεργούμε και προστατεύουμε την αξιοκρατία και τις ίσες ευκαιρίες για όλους, επιδιώκοντας τη στερεή θεμελίωση ενός δίκαιου συστήματος παροχής δημοσίων αγαθών, το οποίο θα αποτρέπει τη φτώχεια, την αμάθεια ή το φόβο και θα προστατεύει κάθε πολίτη από τις ταπεινώσεις της ανέχειας.
Η ισότητα δεν απαιτεί ταυτότητα προοπτικής ή παροχών. Οι ίσες ευκαιρίες φυσιολογικά μας οδηγούν σε διαφορετικά αποτελέσματα.

Αλληλεγγύη. Προωθούμε την αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών της χώρας αλλά και των γενεών, επιδιώκοντας τη δίκαιη κατανομή των βαρών της κοινωνικής ζωής, στηρίζοντας την κοινωνική φροντίδα για τους αδυνάτους και μαχόμενοι σθεναρά τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και τον αθέμιτο ανταγωνισμό.
Η αλληλεγγύη πάει πιο βαθιά από την ισότητα. Απαιτεί την ενεργό φροντίδα για το μέλλον των άλλων κι αυτό αποτελεί καθήκον. Τούτο, όμως, δεν σημαίνει ότι οποιαδήποτε επαγγελματική ή συντεχνιακή ομάδα θα μπορεί να φορτώνει την χρηματοδότηση της ασφάλισής της στο κοινωνικό σύνολο. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία πρέπει συνεπώς να συνοδεύονται από την πρώτη στιγμή από ένα συνολικό σχέδιο αναδιοργάνωσης του κοινωνικού κράτους ώστε να μην μείνει ανυπεράσπιστος κανείς. Κανένας στη χώρα μας δεν πρέπει να αντιμετωπίζει τον φόβο της ανέχειας.

Το προγραμματικό πλαίσιο της κυβέρνησης δεν θέλει να αγγίξει το ασφαλιστικό. Και όμως η κοινωνική δικαιοσύνη, τόσο μεταξύ κοινωνικών ομάδων όσο και μεταξύ των γενεών απαιτεί να εξεταστεί εκ νέου το θέμα των ανισοτήτων στις συντάξεις. Για μας είναι απαράδεκτο, για παράδειγμα, ότι με το ασφαλιστικό σύστημα που έφτιαξαν ΠαΣοΚ και ΝΔ, οι ίδιες ασφαλιστικές εισφορές εξασφάλιζαν σε έναν συνταξιούχο του ΙΚΑ μια σύνταξη 500 ευρώ στα 65, ενώ σε έναν συνταξιούχο του ΤΑΠ-ΟΤΕ σύνταξη 1500 στα 55. Για μας είναι επίσης απαράδεκτο να χρηματοδοτείται η σύνταξη των δικηγόρων, η σύνταξη των μηχανικών, ή η σύνταξη των ιατρών, όχι από δικές τους εισφορές αλλά από τους λεγόμενους «κοινωνικούς πόρους», δηλαδή από φόρους κατανάλωσης και συναλλαγών τους οποίους επιβαρύνεται το κοινωνικό σύνολο. Είναι άδικη και δηλωτική της φύσης του πελατειακού πολιτικού καθεστώτος ΠαΣοΚ και ΝΔ ότι από τις ρυθμίσεις του Ν 3863/10 περί ασφαλιστικής μεταρρύθμισης εξαιρέθηκαν τα ταμεία των πιο καλά δικτυωμένων επαγγελματικών ομάδων: ιατρών, δικηγόρων, μηχανικών, δημοσιογράφων και των υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το Νέο Κόμμα θα βοηθήσει να ληφθούν γενναία και δίκαια μέτρα προστασίας των ανέργων που στερούνται άλλων εισοδημάτων. Θα δοθεί προτεραιότητα σε όσους ανήκουν σε οικογένειες που δεν δουλεύει κανένα μέλος τους. Οι πόροι μπορούν να βρεθούν από τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος στο σύνολό του. Δεν είναι όλα τα αιτήματα άξια ικανοποίησης, ούτε και αξίζει να βοηθηθεί αυτός που φωνάζει περισσότερο.

Οι πόροι για ένα πληρέστερο κοινωνικό κράτος μπορούν να βρεθούν από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τη μείωση παροχών προς τα ευγενή ταμεία, αλλά και την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της σπατάλης. Με την πιο συστηματική καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας θα πρέπει να εντοπιστούν οι πραγματικά άνεργοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην κάλυψη των βασικών τους αναγκών.

Πρόνοια για την Φτώχεια: θα εργαστούμε για την θέσπιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που θα αντικαταστήσει τα διάφορα επιμέρους επιδόματα πρόνοιας που προβλέπονται σήμερα. Θα επιδιώξουμε την ριζική αναδιοργάνωση του κοινωνικού κράτους ώστε να εφαρμόζονται με ακρίβεια τα εισοδηματικά κριτήρια, να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα κατά της φτώχειας και για την πραγματική στήριξη των φτωχών οικογενειών, των ατόμων με ειδικές ανάγκες και των μακροχρόνια ανέργων, με τρόπο σταθερό, συστηματικό και δίκαιο.
Δίκαιη Κοινωνική Ασφάλιση: Η δικαιοσύνη μεταξύ των επαγγελματικών ομάδων απαιτεί την εξάλειψη των «κοινωνικών πόρων» και άλλων φόρων «υπέρ τρίτων», των ευνοϊκών ρυθμίσεων υπέρ των ευγενών ταμείων, καθώς και την εξάλειψη διακρίσεων υπέρ επαγγελματικών ομάδων και ιδίως στη χρηματοδότηση των συντάξεων. Το συνταξιοδοτικό σύστημα πρέπει να μετατραπεί από αναδιανεμητικό σε αποταμιευτικό με την ίδρυση ενός συνταξιοδοτικού ταμείου για όλους τους Έλληνες, έτσι ώστε το ύψος της σύνταξης να εξαρτάται από το ύψος των εισφορών και όχι από το ταμείο που ανήκει ο ασφαλισμένος.
Ενοποίηση των ταμείων: Ο κατακερματισμός του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης γεννά δυσπιστία και ανισότητες. Η ενοποίηση των ταμείων είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης, την μείωση του διοικητικού κόστους, την βελτίωση της ποιότητας της κοινωνικής διοίκησης και την πιο αποτελεσματική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων. Οι έλληνες πολίτες πρέπει να έχουν τον ίδιο συντελεστή ανταποδοτικότητας για όλες τις συντάξεις που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ενιαία Δημόσια Υγεία: Θα σχεδιάσουμε την χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας απευθείας από την προσωπική και εταιρική φορολογία εισοδήματος, με την προοδευτική κατάργηση των εισφορών ασφάλισης υγείας, ώστε κανείς Έλληνας να μην είναι ανασφάλιστος και τα βάρη της υγείας να μοιράζονται δίκαια σε όλους. Θα ενισχύσουμε το δημόσιο ΕΣΥ και ιδίως την πρωτοβάθμια περίθαλψη μέσω του οικογενειακού γιατρού, που όπως δείχνει η διεθνής εμπειρία θα μειώσει δραστικά το κόστος, θα αποτρέψει αχρείαστες ιατρικές εξετάσεις και θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία. Θα ενισχύσουμε τον ΕΟΠΠΥ ως ενιαίο πάροχο υπηρεσιών υγείας, που θα αγοράζει υπηρεσίες υγείας από ιατρούς, δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και θα παρέχει ποιοτική περίθαλψη σε όλους. Θα επιδιώξουμε ανταγωνιστικές και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, ώστε τα νοσοκομεία και οι κλινικές να βελτιώσουν την ποιότητά τους χωρίς σπατάλες.

Admin
Admin
Admin

Posts : 70
Βαθμολογήστε μας : 3
Join date : 12/03/2014

http://democracy.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης